Nişte unii, anume Psystar au lansat acum ceva vreme un PC pe care îl intitulează OpenComputer, pe care, mai nou, l-au upgradat sub numele de OpenPro [citat şi aici]. Open pentru că rulează orice sistem de operare. ORICE. În primul rând a fost promovat ca fiind o alternativă la MacMini [versiune desktop miniaturală oferită de Apple] sau ce alt sistem Apple o-ţi vrea pe birou.

OK. În afară de faptul că folosesc o versiune un pic atinsă [hack-uită] de Leopard, cât să meargă şi pe alt suport hardware faţă de cel dorit de Apple [lucru care s-a mai făcut, sunt imagini de MacOS care să meargă pe Intel-urile din bătătură; uşor de găsit pe torrente], ce e aşa de nou? Nu zic că ar fi ceva greşit în a oferi tuturor posibilitatea de a rula un sistem de operare, aşa cum nu cred că sunt mari dezavantaje create de hardware-ul x86. Însă nu văd de ce ai face bani de pe urma muncii unor entuziaşti [cum ar fi JaS]. Sau poate că au venit ei cu hack-ul lor. Oricum, rezultatul e acelaşi.

Mie îmi place foarte mult ideea, părându-mi-se lipsit de spirit civic să îţi încui creaţia într-o cutie exclusivistă [chiar dacă înţeleg şi avantajele], însă e o mare problemă cu iniţiativa celor de la Psystar: este ilegală. În End User Licence Agreement-ul [EULA] al MacOS zice că sistemul de operare nu poate fi instalat decât pe hardware produs de Apple. Punct. Deci, chiar dacă susţin entuziaştii care au făcut hack-urile de rigoare, nu pot să susţin o firmă care încearcă să facă bani de pe urma unui sistem de operare care nu le aparţine [şi pe care nu au voie să îl instaleze pe respectivele calculatoare], dar căruia i-au aplicat un hack micuţ. Şi nu pentru că aş apăra banii Apple [dimpotrivă, chiar am un dinte pentru ei de ceva vreme], ci pentru că Psystar îşi condamnă clienţii la repercusiuni. Dacă o să aibă ceva succes mişcarea, Apple va trece la obişnuitele mişcări de eliminare a opoziţiei, practicând update-uri cu rolul de a distruge [sau măcar mai bune zis de a suspenda funcţionarea] respectivelor unităţi [vezi exemplul iPhone-urilor decodate pentru alte reţele].

Aşa că folosiţi opţiunile de genul ăsta pe barba voastră.

Reclame