După cum ziceam ieri, e momentul să desăvârşesc review-ul închinat Google Chrome-ului.Trecând peste tehnologia ce stă la baza browserului [mea culpa: abia azi am aflat că şi Internet Explorer 8 va folosi procese multiple, însă nuanţa este diferită – memoria va fi împărţită între procese], mai importantă şi mai importantă este experienţa utilizatorului. Totul începe, evident cu setup-ul. Enervant e că nu am observat că într-un colţ de pagină puteam alege limba pentru setup. De fapt, nu mi s-a părut deloc intuitiv. Setup-ul a decurs, drept urmare, în română. Bine tradus, însă. În rest, totul standard. Nu a cerut restart, ba mai mult: s-a oferit politicos să îmi importeze bookmark-uri, setări, parole din Firefox sau Internet Explorer. Nimic nou sub soare. Simplu şi eficient. Nu am putut testa foarte elocvent importarea bookmark-urilor pentru că – spre ruşinea mea – nu am testat Chrome acasă până acum, iar pe calculatorul pe care îl folosesc am doar add-on-urile esenţiale pentru Firefox [adică nu profilul complet luat de acasă].                   Totul începe  cu interfaţa.  Foarte aerisită.  Accent pe foarte. Am senzaţia  că seamănă un pic cu penultimul Internet Explorer [7, parcă], însă nu bag mâna în foc. Mie îmi place că ai atâta loc pentru a vizualiza conţinutul propriu-zis al paginii pe care navighezi. Nu mai te încadrezi între meniul browser-ului din partea superioară a ecranului şi bara de stare, cea din partea de jos. E bine că ai atâta spaţiu, însă e rău că nu mai ai o zonă în care să vezi cum se mişcă legătura ta cu site-ul vizitat [un ‘Looking up site..’, ‘Waiting for site..’ şi alţii în ton]. Faptul că tab-urile sunt deasupra barei de adresă dă o senzaţie suiplimentară de spaţiu – ai senzaţia că eşti în full-screen şi pagina e imediat sub adresă. Ceea ce ne duce direct la bara de adresă. Poate că sare în ochi din screenshot [sau nu] că nu mai există în dreapta o bară mică [de Quick Search] şi poate mulţi se vor întreba: „Cum, tocmai Google, gigantul domeniului search să nu pună bară de search?”.  

   Se observă că nu e chiar aşa. Bara de adresă din Chrome e o combinaţie  între bara de quick search şi ‘awesome bar‘-ul din Firefox 3. Lucru  bun, însă cu un mic gol: nu poţi alege ce serviciu de search să foloseşti, odată ce ai scris                                                                                                                    ceva în bară.                                                              

  Pentru a putea căuta cu altceva decât Google, trebuie să intri  într-un meniu de configurare a engine-urilor de search de unde  să îl alegi pe cel default. Din nou, meniu foarte asemănător cu  cel din Firefox. Pe măsură ce vizitezi site-uri ce au motor de  căutare intern, vei vedea avea opţiunea de a îl folosi implicit în  bara de search/adresă.

 Tot de la Firefox 3 e împrumutat şi sistemul de bookmark-uri. O steluţă [în stânga adresei, ce-i drept] care, o dată apăsată, oferă un meniu rapid de salvare a bookmark-urilor, meniu prin care poţi alege folderul în care să fie pusă scurtătura rapidă. 

 

Un tab nou deschis [în varianta default] arată ca Speed Dial-ul din Opera. Chiar dacă nu se vede prea bine din poză, bookmark-urile arată standard, într-o bară la fel de standard. 

 

 

 

Ca să schimbăm atmosfera leneşă în care am intrat, să trecem la goodies.

1. Browsing privat/stealth/modul ‘porn’. 

– mod în care nu se lasă nici un fel de informaţie asupra utilizării browserului nu este înregistrată pe sistem. Nu tu cookie-uri, recent tabs, history… 

– nu sunt vreun expert, deci nu pot să garantez că aşa funcţionează. Însă e util [dacă nu eşti pe calculatorul tău].

 

2. pagina about:memory.

 

– pentru un obsedat de resurse ca mine, vitală. Îmi arată cum poate să mănânce resurse Chrome.

– şi încă în ce hal.

3. pentru devi :p

 

– opţiunea ‘Inspect Element’. Vezi Java în profunzime.

 

 

Acestea fiin zise, să trag şi o concluzie.

Google Chrome e un browser de categorie grea. Propune un browsing rapid, sigur, independent de la aplicaţie la aplicaţie. Însă la masa asta deschiderea e scumpă. Trebuie să accepţi că browserul tău [pentru a-ţi oferi toate aceste beneficii] va mânca o grămadă de resurse. Nu am încercat să îl turez la maxim, dar deja la 7 taburi deschise se ajunge la 170MB de RAM. Ceea ce e ceva. În Firefox, în zilele rele [cu 120 de taburi deschise] ajungea la 600MB. Şi Chrome nu are armata de add-on-uri şi plug-in-uri pe care o am pentru Firefox. Diferenţă majoră. Trebuie să îţi schimbi obiceiurile de browsing pentru aşa ceva. 

Însă nu pierzi multe. Cu timpul, o să fie suficiente add-on-uri şi pentru Chrome. Iar Chrome are avantajul că foloseşte plug-in-ul Google Gears din start. Poate asta salvează viteza browserului. Mă trezisem zicând: „Mamă cât de repede merge! Zici că deschid fişiere de pe calculator.”. Apoi am realizat ce adevăr am zis. Google Gears chiar asta face: oferă posibilitatea de navigare hibridă [online/offline]. Îl folosisem şi pe Firefox, însă nu era atât de bine optimizat. Acum simţi cum zboară lumea în jurul tău 🙂 Să vedem ce o fi când o să încărcăm Google Chrome  cu ţâşpe add-on-uri, pentru că la testele de performanţă cu Java/Script pare că nu rupe gura târgului, chiar dacă se desprinde în frunte. Iar Firefox vine cu un motoraş nou pentru versiunea 3.1.

Îmi e greu să trag o concluzie. Ce mi-e clar e că nu ăsta devine browser-ul meu principal. Rămân fidel Firefox-ului încă o vreme. Însă îl voi pândi Chrome încă o vreme. Încă nu sunt extensii pentru Chrome. Trebuie să las timp să observ şi asta. Ce comunitate se va crea? Care va fi rata de adopţie a browser-ului? Tare greu de zis. Însă, pentru un browser lansat ieri-alaltăieri, e fabulos. După cum zicea şi un şefuleţ de prin Mozilla, ‘Google sunt de mult timp în industria Internet şi sunt mari de tot pe felia asta. Au învăţat multe şi au avut timpul să îşi imagineze Internetul aşa cum îl vor ei‘. Nu ştiu dacă au reuşit din prima zi acest lucru, însă cred că pot să fie foarte mulţumiţi de ce le-a ieşit. Mai sunt paşi de făcut astfel încât să văd în Google Chrome Internetul aşa cum vreau eu să fie. Atunci, o să vedem un adevărat război ChromeFirefox. Până atunci, linişte şi pace. Opţiuni noi pentru internauţi. Să tot iasă produse gratuite aşa bune. 

 

 

Reclame