cum am ajuns aici.

Scurtă introducere/Disclaimer: Scopul acestei pagini nu este de a fi un rezumat cuprinzător al ultimului an din viața mea (care coincide, practic, cu întreaga perioadă în care am avut activități legate cu aplicarea la programe de master în străinătate).  [cel puțin pe moment] aici nu se vor găsi informații legate de motivele pentru care am aplicat (deci de ce). Mă voi concentra doar pe cum.

Pagina va fi actualizată constant, până voi ajunge la forma și conținutul pe care mi-l propun. Până atunci, însă, nu ezitați să folosiți căsuța de comentarii dacă lipsește o informație de care aveți nevoie sau dacă identificați vreo eroare.

________________________________________________

Precondiții/Prerechizite: nici una, fie vorba între noi. În septembrie 2009 eram absolvent de facultate (tehnică, în cazul meu) (însă asta nu e neapărat necesar, e la fel de bine să fi în ultimul an – e oarecum mai simplu să faci toate astea ca absolvent, totuși, după cum se va vedea mai târziu) și nu aveam nici o diplomă de limbă.

Dacă ar fi să fim corecți, precondițiile ar fi: să vrei să urmezi un program de master afară și să fi în an terminal sau absolvent (probabil fiindcă ai ajuns la pagina asta deja îndeplinești aceste condiții).

Ar mai trebui să ai timp și bani pentru procesul de aplicare. Timpul e foarte greu de evaluat, depinde dacă ai de dat examen de limbă (și cât de mult ai avea de învățat pentru el) și mai ales cât de repede îți merge mâna atât la căutat pe net, cât și la scris scrisorile de motivație. Banii, depinde de mai mulți factori. Eu am investit 2000 RON (+/- 200) , în care a intrat și examenul de limbă (~600 RON).

În plus, poate cel mai important lucru este să fi determinat. Să crezi până la capăt în șansele tale și să trimiți dosare peste tot unde găsești ceva interesant. Procesul de aplicare este lung (mai ales dacă pui și examenul de limbă) și anevoios, frustrant uneori. Eu am avut norocul de a pleca la drum cu prietena mea, trăgând unul de celălalt pe parcurs.  Contează mult să ai pe cineva care să te facă să crezi că, până și după 3 refuzuri consecutive, o să vină și acceptul.

________________________________________________

A doua introducere: Eu m-am axat pe educație tehnică (software/hardware/rețele) și pe limba engleză. Nu am aplicat decât în Europa (SUA și Canada sun foarte scumpe dacă nu intri cu bursă + sunt foarte scumpe). Din Europa nu am aplicat în Marea Britanie (din nou, scandalos de scump pentru bugetul nostru) și în Franța și Germania (le-am ignorat complet din motive mai mult sau mai puțin obiective). La fel, Italia, Spania, Grecia nici nu au intrat în cursă.

Eu am țintit la un program axat pe Hardware (și puțin software), iar prietena mea pe Rețele (și puțin software). De aceea am ajuns să facem o listă mare de programe, eu aplicând și la programe de rețele la acele facultăți la care prietena a aplicat, iar eu nu aș fi avut la ce aplica. Eu am tot făcut rețele în facultate, deci aș fi putut să fac față unui asemenea program. Ideea era următoarea: dacă singura facultate la care intrăm amândoi e una cu rețele, să mergem împreună.

________________________________________________

Examen de limbă: după cum ziceam, eu am dat la engleză. Opțiuni: Cambridge Advanced Exam (CAE), IELTS și TOEFL. Am ales IELTS din următoarele motive: sunt mai familiarizat cu British Council (deci am eliminat TOEFL) și e mai ieftin decât CAE. Plus, absolut toate facultățile acceptă IELTS și TOEFL. Pentru Cambridge la unele e nevoie să verifici, unele e posibil chiar să nu accepte. Peste toate astea, IELTS-ul e mai simplu și dă mai puțină bătaie de cap. Dezavantajul e că are valabilitate de 2 ani (și nu pe viață cum e la CAE) [acum un an înțelesesem că și CAE era cu valabilitate limitată].

Nu o să intru în detalii cu IELTS-ul acum [Am citat din un mail trimis mai multă vreme ceva mai jos și, între timp], însă puteți să căutați din surse oficiale sau neoficiale cărți ca: Cambridge Grammar for IELTS – Student’s Book with Answers and Audio CD, Cambridge Practice Tests for IELTS 1-7, IELTS for Academic Purposes with 6 Practice Tests, Target Band 7, Common mistakes – IELTS intermediate. Sunt enorm de multe disponibile pe Internet și e absolut imposibil să le folosești pe toate. Eu am folosit câte un pic din fiecare, toate propunând exerciții de tipul celor de la examen [Listening, Reading, Writing, Speaking].

Citatul promis mai sus (trimis unor prieteni, dintre care unul se temea că dura foarte mult să parcurgă cartea de gramatică):

Mai ales la început durează mult. După ce te obișnuiești cu formatul, treaba merge mai repede. Mie mi se pare important să le parcurgi cu atenție și, mai ales, să și faci exercițiile (inclusiv alea de te pune să asculți mp3-u’ și îți cere să completezi câte un cuvânt în text). Nu prea am înțeles la ce te referi cu partea de listening. Dacă întrebi dacă mp3-urile alea vin cu cartea, atunci da. Dacă întrebi dacă sunt teste gen partea de listening de la IELTS (mai ales la partea D de la fiecare unitate), atunci răspunsul e „cam da” (la partea D sunt exerciții fix-fix ca la testul IELTS, doar că sunt mai de mică amploare). Adică dacă e un test gen writing, o să ai de scris un singur eseu, nu 2, și așa mai departe…

Important e să încercați să le parcurgeți cu încredere, chiar dacă uneori o să meargă mizerabil de prost. Până la urmă, la IELTS nu se dă probă de gramatică, deci nu e esențială. E bine să parcurgi cartea și pentru că te obișnuiești cu tipul de exerciții înainte de a intra în testele alea (cum sunt cele din folderul IELTS 1-7). Și revenind la cât de ne-esențială e gramatică, gândiți-vă că doar la partea scrisă și la oral scoateți voi propoziții de la voi. Și e chiar indicat să încercați să mențineți nivelul gramatical la cât mai simplu (nu e nimeni impresionat de fraze de 6 rânduri cu un milion de timpuri verbale). În mare, trecut, prezent și viitor și nu ai nici o problemă.

Oricum, o să vă dați singuri seama când nu mai merită parcursă cartea și când e momentul să vă băgați la teste. Dar mai e până acolo. Unit-urile durează mult și din cauza părții audio (pe care te mai pune și să o reasculți uneori), dar cred că e mai bine să auzi limba vorbită decât să citești de nebun conversațiile alea.

Acum văd că era și un soi de test predictiv la început (înainte de unitatea 1). Iarăși, nu vă descurajați. Mie mi s-a părut că e banal și am luat mult sub jumătate. Nu mai găsesc foaia cu răspunsurile, dar parcă am avut un scor gen 33%. Nu trebuie să te morcovești din atâta lucru. Eu îmi aduc aminte chiar cu plăcere de perioada când învățam la IELTS. După atâtea sesiuni de kk în facultate, chiar a fost o gură de aer proaspăt. Și pentru mine, și pentru Mi. Și amândoi ne frustram că nu țineam pasul cu mp3-u când trebuia să completăm o transcriere… Dar toate vin la timpul lor. Chiar încercați să vă bucurați că aveți ocazia să faceți și altceva (în afară de muncă și școală).

În încheiere (sunt pe val azi), îți dau un link (o să îl retrimit la momentul potrivit): http://en.wikipedia.org/wiki/IELTS#Conversion_table

O să vă fie util când o să treceți la teste ca să vă dați seama cam ce notă ați lua la listening și reading.

În și mai încheiere: repetiția e mama învățăturii! Pe măsură ce te obișnuiești cu tipurile de exerciții, pe atât începi să înțelegi la ce răspuns se așteaptă băieții. Uneori ajungi să pui răspunsul pe care știi că îl așteaptă ei, nu cel pe care îl crezi tu corect. Serios.

Mult mult spor și încredere. Chiar o să vă placă.

Din nou, multă răbdare. Repetiția e mama învățăturii. Examenul e chiar de bun simț.

A, ar fi indicat să dați examenul în decembrie cel târziu. Noi l-am dat pe 3 decembrie și rezultatele au venit înainte de Crăciun. E cel mai OK așa. Foarte multe facultăți te pot accepta condiționat dacă nu ai examenul de limbă dat, impunându-ți un termen limită până la care să le trimiți rezultatul, însă cred că dacă ai și rezultatul ăsta la dosar de la început e mai bine.

________________________________________________

Listă facultăți: recomandabil este să începi cu un top al facultăților. Eu l-am folosit pe acesta [însă sunt multe altele]. Dacă vrei să îți faci o idee cât mai clară, foarte important e să urmărești locul ocupat de o universitate pe domeniul în care vrei să studiezi, nu la general. Dacă vrei să aplici pentru o bursă (singura de la noi fiind oferită de Fundația „Dinu Patriciu”), locul ocupat de facultate este vital. Din păcate, locul ocupat la general este vital.

Dar sfatul meu este, indiferent de aplicarea la bursă, să alegi facultățile ce se potrivesc cel mai bine aspirațiilor tale. Asta caută și ei: oameni cu un trecut relevant și motivați să urmeze cursurile oferite. Topurile contează prea puțin atunci când găsești programul care ți se potrivește. Eu unul am ales ce mi se potrivea, nu am primit bursă și… iată-mă aici.

________________________________________________

Lista mea/noastră de facultăți: după cum ziceam, am fost o echipă de doi oameni, cu direcții diferite de specializare. O să încerc să fac o prezentare sintetică a ce știu despre programe, atât ca ofertă academică, cât și în ceea cc e privește cerințele și termenele limită pentru aplicare.

Notă: aceste date sunt valabile pentru 2009. În anii următori e posibil ca unele informații să nu mai fie valabile (inclusiv unele programe de master e posibil să dispară).

Notă 2: repet că aici vor apărea doar facultăți din Europa Continentală minus Franța și Germania + alte câteva.

Lista este următoarea (sortată alfabetic după țară):

 

DANEMARCA


Aalborg University:    //aici nu am aplicat

Programe:

Innovative Communication Technologies and Entrepreneurship (Aalborg) – Please contact Aalborg University for detailed information on entry requirements

Innovative Communication Technologies and Entrepreneurship (Copenhagen) – Please contact Aalborg University for detailed information on entry requirements

Intelligent Autonomous Systems – A solid background in control system design is required.

Network and Distributed Systems – for specific entry requirements regarding this study, please contact the study board.

Intelligent Reliable Systems (Esbjerg)

 

Cerințe:

 • Application form
 • officially verified copies of certificates and academic transcripts, including your final grade average with an explanation of grading system (maximum grade, minimum grade, etc.)
 • Original verified copied of certificates and academic transcripts.
  NOTE:
  copies of the original will be accepted only if they are re-verified by either the institution that has issued the original document, by the Embassy or Constulate in your home country or by a notary public
 • References/recommendations (in English) from your home university
 • IELTS test (either the original test score result or a verified copy)
 • 2 passport size photos (approximately 1.2X1.2 inches)

Please note that all enclosures must be forwarded together with the printed version of the online application form and not separately.

Deadlines:

 • 1 May when applying for the September intake

Costuri: 675 EUR/luna


Danish Technical University (DTU): //asta e casa mea departe de casă 🙂

Programe:

Computer Science and Engineering //ăsta e programul meu, specializarea Digital Systems Engineering (specializările sunt doar orientative, deci am o combinație de direcții în plan)

 • knowledge of at least one programming language   //astea sunt cerințe formale, nu îți cere nimeni să trimiți certificate (dacă nu ai)
 • use of basic data structures for effective realization of algorithms
 • experience with development of small and medium-sized programs
 • knowledge of general programming paradigms

The student must also be able to document competencies within several of the following topics: //și aici, „document” e posibil să fie cel mult să apară în foaia matricolă cursuri pe domeniile de mai jos

 • Computer science modelling, including automatons and semantics
 • Databases, including data models and query languages
 • Concurrency, including concurrent programming and concurrent systems
 • Networks, including web technology and communications networks
 • Digital systems, including digital electronics, computer architectures and systems construction

Digital Media Engineering //frumos pentru softiști

Electrical Engineering //are multe specializări posibile

Telecommunication //aici e prietena mea, iarăși multe direcții atacabile

 

Cerinte:

online application form

 • A high-level BSc or a MSc degree in a relevant subject  //asta înseamnă să fi absolvit la o facultate acreditată, în mare
 • Transcript
 • Curriculum Vitae
 • Documentation of relevant work experience
 • Your statement of purpose (describe in your own words your motivation for applying to DTU and to your chosen MSc program)
 • Two academic letters of reference in English (originals or certified copies)
 • //trebuia să fie și ceva cu examenul de limbă, e posibil să fie cerut în formularul de aplicare

Deadline: 15 March 2010

Costuri: 750-1000 EUR/luna  //eu sunt sigur că 600-650 € sunt suficienți pentru un trai decent


Aarhus University: [raspuns pe 29 iulie]  //iarăși nu am aplicat

Programe:

Information Technology

Computer Science

 

Cerinte:

 • IELTS test with a minimum score of 6.5 points

Admission to the Master’s degree programme in science at the University of Aarhus requires successful completion of a BSc degree within the same subject. For this reason foreign students must be able to provide full documentary evidence that they have completed a university degree equivalent to a Danish BSc degree.

0. Fill the form

1. Certificates/diplomas showing examination subjects and results for each examination (a diploma without specific examination results is not sufficient)
2. Course descriptions, examination syllabus from the Bachelor’s programme
3. Major papers (e.g. Bachelor’s thesis – or English summary)

4. Documentation of your English language qualifications
5. Curriculum vitae
6. Documentation of your citizenship (e.g. copy of passport)
7. Copy of your permanent residence permit in Denmark (if applicable)
8. Any other relevant documents

 

Deadline: 15 June – engineering

Costuri: 600-1000 EUR/luna


ELVETIA


ETH Zurich:  //foarte scump, deci nu am aplicat + cereau cam 100$ ca să îți proceseze aplicația…

Programe:

Electrical Engineering and Information Technology

Cerinte:

 1. A signed printout of your application form
 2. A copy of your matriculation certificate (e.g. Abitur, GCE, High School Diploma, Diploma of Secondary Education) in the original language
 3. A certified copy of your academic degree(s) in the original language or a confirmation by your home university that the degree will be awarded before the start of the chosen Master programme
 4. From each university attended: a certified copy of your transcript(s) in the original language
 5. If required: Language certificate/s (must be handed in before begin of studies)
 6. Evidence of payment (in case of electronic banking: payment order effected) if you are not paying the application fee of CHF 110 online by credit card.

Course content information – Short description of course contents (English or German)

Personal statement – 2 pages max. (English or German)

Preferred major, specializations, tutors – Candidates must specify one of the following specializations:
– Communication
– Computers and Networks
– Micro and Optoelectronics
– Electrical Power Systems and Mechatronics
– Systems and Control

See programme website!

 

Costuri:

Tuition fee CHF 580 per semester

Compulsory semester fees CHF 64

Total: 20.212-21.638 CHF = 14.000 Euro/an


FINLANDA


HELSINKI TECHNICAL UNIVERSITY:

Programe:

Master’s Programme in Communications Engineering : Networking Technology

Master’s Programme in Mobile Computing – Services and Security

NordSecMob – Master’s Programme in Security and Mobile Computing //ăsta e un program Erasmus Mundus foarte bun la care colaborează Helsinki University of Technology (TKK) Finland, Technical University of Denmark (DTU), The Royal Institute of Technology (KTH) Sweden, The Norwegian University of Science and Technology (NTNU) și University of Tartu (UT) Estonia. Eu am intrat chiar cu bursă la programul ăsta, însă prietena mea nu a intrat (iar pe mine nu mă interesează rețelele), deci am declinat oferta. Au programe foarte bune la facultatea asta, însă am impresia că țin foarte mult la media de absolvire (nici unul din noi nu a intrat la Communications Engineering sau Mobile Computing – Services and Security)

Cerinte:

http://www.tkk.fi/en/prospective_students/master/index/ – deadlines

http://www.tkk.fi/en/prospective_students/master/apply/ -> Online application form:

 • Official bachelor’s degree certificate (the studies must be completed by 31 July 2010 and the certificate submitted by 3 August), or a certificate for equivalent studies
 • Authorised translation of the degree (if applicable)
 • Official transcript of records listing your completed university studies
 • Authorised translation of the transcript (if applicable)
 • Curriculum vitae
 • Copy of passport or ID-card
 • Language test scores (to be submitted no later than 26 February, Master’s Programme in Bioinformatics 1 February). For detailed information about the TKK language requirements, please see our web page section ‘Language Requirements’
 • Motivation letter (included in the application form)
 • Recommendation letter (at least one), an academic recommendation is preferred.

The recommendation should be written by a university professor or lecturer, namely by a person who has supervised you in either academic or employment capacity. The recommendation must be an original document: photocopies are not accepted.

 • University course descriptions in the following subject areas:

mathematics, programming, data structures and algorithms, computer architecture, computer networks and, if completed, software engineering, operating systems, concurrent programming, databases, logic in computer science and basics of theoretical computer science)

Submit the university course descriptions for example by photocopying them from your university study guide or by printing them from your university website. The academic evaluators would like to check the content of your courses as quite often the course titles in the transcript are not informative enough.

 • Relevant letters of reference (work certificates) and other certificates of relevant activities (patents, publications).

In case you have work experience or other activities that could support your application, include copies of these documents to your application. If you have publications, submit a copy of those.

+ Master’s Programme in Mobile Computing – Services and Security

– Letter of recommendation (at least one), an academic recommendation is preferred
– Course descriptions on subject areas that are defined by the major subject in question
– Relevant letters of reference (work certificates) and other certificates of relevant activities (patents, publications)
– School-leaving certificate (high school or upper secondary school) and its translation (if necessary) from those applicants who have not yet completed their first university degree (B.Sc.)
– GRE or GMAT test

+ Master’s Programme in Communications Engineering

– Letter of recommendation, please see the instructions at the faculty’s website

 

Deadline: 26 februarie

Costuri: EUR 800/luna


University of HELSINKI //aici am aplicat, dar au ajuns prea târziu dosarele (1 zi prea târziu, mai exact)

Programe:

Networking and Services

Information and Communications Technology -> http://cbu.fi/en/hakeminen/ //programul e oferit de University of Helsinky și University of Skt. Petersburg.

 

Cerinte:

Online application form

 • Your degree certificate from an institution of higher education.
 • Your transcript, which indicates the grading system of the institution of higher education.
 • The test score of a language test you have taken. In the 2008 student selections the main reason for rejecting an application was the inadequate or missing language test score. Note that you need to submit the language test score only once. Some test scores can also be verified online: see the Language Requirements web page for details.
 • A motivation letter as a part of the online applicant registration. Depending on your chosen programme, this can be an open freely-formulated letter or you are asked to answer specific question related to the major. Please note that an applicant might be rejected if he/she does not clearly show motivation for the major he/she is applying for.

If available:

 • Photo copy of your passport.
 • Diploma supplement.
 • Certificate supplement.

Deadline: February 1

Costuri: 600 – 900 euro/luna


NORVEGIA

NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TEHNOLOGY

Programe:

MSc in Telematics – Communication Networks and Networked Services //mai mult pe modelarea rețelelor

MSc in Information Systems //după cum ziceam, se pare că programul nu mai este oferit

//programele sunt ok pentru rețelistică, chiar dacă nu de excepție. Ei au o treabă cu pre-aplicare (completezi un formular al cărei adresă nu o găsesc și te anunță ei dacă are rost să trimiți actele sau nu). Norvegia e SCUMPĂ, iar facultatea e în Trondheim, ceea ce înseamnă 2 luni de nopți albe și 2 de zile negre…

Cerinte:

 • Diploma from your first degree
 • Your transcript of records
 • Documentation of English – more info
 • Any letters of recommendation

Deadline: 15 April.

 

Costuri: 800-1.000? euro/luna


OLANDA


TU DELFT //după cea din Zurich, cea mai bine cotată facultate din Europa continentală (a 15-a în lume)

Programe:

Embedded systems //un program excelent, poate mai ales pentru unul ca mine care căuta un program cu FPGA-uri

Electrical EngineeringTelecommunications (track) //mai mult partea fizică și modelarea matematică a comunicațiilor

Information Architecture (track) //mai mult pe partea de business

Computer Engineering //software

 

//o facultate foarte bună, cu programe reușite. Am intrat amândoi aici, însă am ales DTU din trei motive: cu tot cu taxa de școlarizare ieșeam mai scump decât în Danemarca (!). Înainte de plecare, trebuia să marcăm vreo 3000 € la băieții (taxa de școlarizare pe un an în avans+ garanția la cămin). Pentru prietena mea în nici un caz nu era un program perfect, așa că a fost mult mai logic să alegem Danemarca, unde amândoi suntem la programe foarte bune pentru ce ne dorim noi.  Nici unul din noi nu regretă că a lucrat la imensa scrisoare de motivație cerută de cei din Delft (vezi mai jos).

 

Cerinte:

0. https://phobos.tue.nl/tmo-cgi/tmodag/index_tud.opl – preinscriere + print cu overviewul

1. A university BSc degree*. The main subject focused on during the BSc phase should closely relate to the MSc programme you are applying for. Exceptions: Management of Technology and Science Education & Communication, to which all students holding a technology or science degree may be admitted.

2. A BSc Cumulative Grade Point Average (CGPA) of at least 75% of the scale maximum.

3. Proof of English Language proficiency:

IELTS (academic version) overall Band score of at least 6.5.

4. A clear and relevant essay in English. This essay (2,000 to 3,000 words) should cover the following aspects:

  • Your motivation for the MSc-programme of your choice.
  • Why you wish to conduct this programme abroad and/or in the Netherlands in particular.
  • Why you are interested in TU Delft.
  • If there are optional specialisations in the Master programme of your choice: which specialisation(s) interest you most, and why?
  • Give three examples of Master thesis topics that interest you and explain your particular interest.
  • Write a brief summary (maximum 250 words) of the thesis work or the final assignment done for your Bachelor study and state the credits, grade, and full workload (if available).

5. An extensive résumé (curriculum vitae) written in English.

6. A certified copy* of your original academic degree (or degrees) in the original language.

7. A certified translation of your academic degree (or degrees) into English, French, German or Dutch.

8. A certified copy of your transcript (or transcripts) in the original language.

9. A certified translation of your transcript (or transcripts) into English, French, German or Dutch.

10. An original report providing the official TOEFL or IELTS score (academic version)

11. A photocopy of the page (or pages) of your passport that give your name, date of birth, place of birth and the passport expiry date.

12. Two reference letters in English, French, German or Dutch: one from an official of the faculty from which you obtained your degree and one from your employer or another person in authority, e.g. your Bachelor thesis supervisor.

12. The online application will generate an overview of your application documents. Please provide us with this overview.

 

Deadline: 1 April 2010

Costuri: € 1000 – € 1,250/luna


UNIVERSITY OF TWENTE //nu am mai apucat să aplicăm și aici

Programe:

Telematics

Embedded Systems//mai slab ca la Delft

Human Media Interaction

Electrical Engineering – cu multe specializări  –> http://onderwijs.el.utwente.nl/Onderwijs/InternationalMastersEE/index_html

Cerinte:

· A certified copy* of your Bachelor degree (or equivalent).
· A certified copy* of the Transcript of records, including marks and Grade Point Average.
· Certified English translation of all non-English, German or Dutch documents
· Clear copy of your passport
· English language proficiency test results, if required (See under general admission requirements)

http://osiris.utwente.nl/aanmelding – online application – vezi si instructiuni

da mail la Study Information Centre

 

Deadline: July 1

Costuri: € 800 – € 1000


TU EINDHOVEN //culmea e că e prima facultate la care m-am uitat, undeva prin anul 2-3. La momentul adevărului, însă, nu am mai aplicat

Programe:

Computer Science and Engineering //software

Electrical Engineering

Embedded Systems -> Study Guide

Human-Technology Interaction

Broadband Telecommunication Technologies

 

Cerinte:

 • A relevant Bachelor’s degree (or equivalent), based on a program of sufficient academic level and quality to be able to complete the TU/e Master’s program in question.
 • Cumulative Grade Point Average (CGPA) of at least 75% of the scale maximum.
 • Sufficent mastery of the English language. In the case of the Master’s program Medical Engineering, proficiency in the Dutch language is also required in the form of an NT2 II test.
 • There may also be specific additional requirements for some Master’s programs, depending on the nature of your prior education.

+ mailuri la toate facultatile pentru celelalte documente

Deadline: 1 May 2010

Costuri: >925? Euro/luna


UNIVERSITY OF AMSTERDAM //nu am vrut program de 1 an, deci nu am aplicat

Programe:

System and Network Engineering [1 an]

 

Cerinte:

Preliminary registration form (international students)

Dupa aia mai vedem noi

 

Deadline: April 1

 

Costuri: 950 – € 1,400


VRIJE UNIVERSITY AMSTERDAM //doar software, deci nu am aplicat

Programe:

Information Sciences

 

Cerinte:

Online application for international students

 

Deadline: April 1

 

Costuri: €1,100/luna


UNIVERSITY OF GRONINGEN //doar software, deci nu am aplicat

Programe:

Computing Science

 

Cerinte:

Online Application system

 • A photocopy of your valid passport
  If you are already living in the Netherlands, please enclose proof of registration at your local Town Hall (“uittreksel gemeentelijke basisadministratie”) GBA and/or copy of your residence permit (both sides).
 • Original certified copies of your higher education diplomas and grade transcripts (in Dutch, English, French, or German). If you still need to obtain your bachelor’s degree, please mention your (expected) graduation date and include certified copies of all transcripts obtained to date.
 • Proof of sufficient English proficiency (IELTS, TOEFL). If you apply for a programme taught in Dutch: a copy of your NT2 results
 • A Curriculum Vitae
 • 2 academic letters of recommendation (only for Master programmes)
 • A letter of motivation

Deadline: 1 June

 

Costuri: €670-780/luna


SUEDIA

//Suedia merită un pic mai multă atenție pentru că au un sistem aparte. Toate aplicațiile ajung la un centru (University Studies Sweden), unde sunt procesate și direcționate către facultăți. Astfel, ai voie să aplici la 4 programe (indiferent câte facultăți oferă respectivele programe), trimițând un singur dosar. Centrul unde ajunge dosarul este într-o zonă rurală (unde șomajul e mai ridicat decât în restul țării – ideea fiind să creeze locuri de muncă cu ajutorul acestui centru), deci trebuie să expediezi dosarul cu acte cam cu 3 săptămâni înainte de termenul limită. Anul trecut termenul limită a fost 1 februarie, termen la care trebuie să ajungă dosarul cu acte. Însă mai există o regulă: dacă ai trimis un dosar incomplet până pe 1 februarie, mai poți să îl completezi până pe 15 februarie. Noi nu am putu să facem rost de diploma de licență și de foaia matricolă în timp util, deci nu am fost considerați eligibili, chiar dacă am trimis restul actelor… Concluzia: agitați-vă cât mai devreme să faceți rost de aceste două acte, pentru că altfel riscați să pierdeți oportunități. În plus, un român care studiază în Suedia a pus la punct un wiki ce documentează sistemul de aplicare pentru Suedia. Îi mulțumesc foarte mult pe această cale pentru că a fost atât de prompt în a-mi răspunde la mail-uri și pentru că vorbele lui au avut un impact semnificativ în a-mi păstra concentrarea și încrederea că totul o să iasă bine.


 

KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY //o facultate excelentă

Programe:

System-on-Chip Design

Systems, Control and Robotics

Network Services and Systems

Communication Systems

Design and Implementation of ICT Products and Systems

Engineering and Management of Information Systems

Information and Communication Systems Security

 

Cerinte:

https://www.studera.nu/aw/toAccount.do?lang=en –general swedish registration

• Cover sheet (generated from the web‐based application)

• Certificates and diplomas from previous education at an internationally recognised university.

• Transcripts of records (including course list). Sort them in reversed chronological order, i e put the last received document on top.

• A copy of your passport or some other document of identification.

• Proof of English skills.

• Curriculum Vitae

• Letter of Motivation

• 2 Letters of recommendation

• Relevant work experience

Note: If the specific entry requirements of a higher education institution and/or department include a dissertation or essay, send these directly to the HEI (Letters of Intent can be sent to University Studies). The specific entry requirements are stipulated in the study programme descriptions.

 

Costuri: €661-855/luna


CHALMERS UNIVERSITY //și aici am aplicat

Programe:

Secure and Dependable Computer Systems

Communication Engineering

Integrated Electronic Systems Design

Networks and Distributed Systems

 

Cerinte:

 1. Cover sheet
 2. Certificates and diplomas from previous university studies
 3. Transcripts of records
 4. Documentation of English language proficiency
 5. Proof that you meet the specific entry requirements
 6. Relevant pages of your passport (or other valid identification document)
 7. Curriculum Vitae (CV)
 8. Portfolio (for programmes within the Architecture and Industrial Design area)

9. Letter of motivation

10. Relevant work experience

11. Letters of recommendation

12. Check list (does not replace the cover sheet at #1)

Sau, mai in detaliu

Si direct pe https://www.studera.nu/studera/1608.html

 

Costuri:

God knows

 

 

LINKOPING UNIVERSITY

Programe:

Wireless Networks and Electronics, 120 credits

System-on-Chip (Socware), 120 credits

Communication Systems, 120 credits

Communication Electronics, 120 credits

 

Cerinte:

 • Communication Electronics, 120 hp
  Applicants are expected to have a bachelor’s degree with a major in electrical engineering or the equivalent and at least 30 ECTS credits, i.e. one semester of full-time study, in mathematics (calculus, linear algebra, probability, transform theory).
 • Communication Systems, 120 hp
  Applicants are expected to have a bachelor’s degree with a major in electrical engineering or the equivalent and at least 30 ECTS credits, i.e. one semester of full-time study, in mathematics (linear algebra, signals and systems, Fourier methods, and probability theory).
 • System-on-Chip, 120 hp
  Applicants are expected to have a bachelor’s degree with a major in electrical engineering, computer engineering or computer science, including the equivalent of at least 30 ECTS credits, i.e. one semester of full time study in mathematics, e.g. continuous and discrete mathematics, statistics.
 • Wireless Networks and Electronics, 120 hp
  Applicants are expected to have a bachelor’s degree with a major in electrical engineering or at least 15 ECTS credits, i.e. half a semester of full-time study in electrical engineering and at least 30 ECTS credits, i.e. one semester of full-time study, in mathematics.

 

Costuri:

800-890Euro/luna


LUND UNIVERSITY

Programe:
System on a Chip Design

Cerinte:

Costuri:

>700 Euro/luna


UPPSALA UNIVERSITY

Programe:

Master Programme in Embedded systems, 120 cr

 

Cerinte:

Selection: Selection will be based on previous academic studies and degrees with emphasis on grades in the field of technology/science, a statement of intent and a summary in English (1-2 pages) of your previous degree project (if any).

 

Costuri:

775 Euro/luna


Ultimele cuvinte: O să extind această pagină cu informații despre acte (în caz că nu e clar din cele scrise mai sus) și, mai ales, despre scrisoarea de motivație.

Ce e important de reținut este că nu există limite. Foarte puține facultăți impun o medie minimă (Delft cere 7.5 și cred că e de fapt singura care impune). Însă din experiența proprie în Finlanda și în Norvegia iarăși se uită cam prea insistent la medii.

Importantă este motivația și relevanța. Dacă ai studii de mecanică, nu o să poți face economie, doar ceva gen „Management Tehnologic”.

Improvizează, îndrăznește, fii sincer și se poate.


[rămâne să mai adaug informații. aștept sugestii de ce ar fi necesar de adăugat]

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Cristina
  sept. 13, 2010 @ 13:13:31

  Hello! Multumesc tare frumos pentru informatii…Ma ajuta mult de tot. Dar bineinteles ca o sa vin cu intrebari:
  1. In cazul in care nu intri cu bursa (lucrul cel mai probabil din cate am vazut), trebuie sa faci dovada unui cont cu o suma minima?
  2. Cu cat timp inainte de deadline e bine sa trimiti dosarul de inscriere?

  Răspunde

  • durere
   sept. 13, 2010 @ 19:00:23

   Salutări!

   Sper să fie cât de cât coerente informațiile. Mai am de lucrat la pagina asta.

   În ceea ce privește întrebările tale:
   1. Să nu te bazezi pe faptul că nu primești bursă. Nu e bine să gândești negativ când pleci la drum. Dar chiar dacă nu primești bursă, fiind dintr-o țară membră UE nu trebuie să dovedești că deții nici o sumă de bani.
   2. Aici nu știu ce să îți zic. În cazul meu cred că au ajuns de fiecare dată puțin înainte de de termenul limită dosarele… În Suedia, de exemplu, chiar nu contează (atât timp cât respecți deadline-ul). Poate să dureze și o lună de când a ajuns dosarul la ei până când ajung ei să îl verifice, scaneze și să îl trimită la facultățile la care ai aplicat. În rest, știu că lumea recomandă să trimiți dosarul cât mai repede posibil. Ideal ar fi ca imediat după ce se deschide portalul de aplicare online să completezi formularul de înscriere, să îl printezi și să trimiți tot dosarul. În cazul meu nu a fost întotdeauna posibil fie din cauza actelor pe care nu le-am avut la îndemână, fie din cauza lenei de a face scrisori de motivație (chiar dacă doar câteva facultăți au primit un tratament special la scrisori).

   Dacă mai ai și alte nelămuriri, te rog să nu eziți să le spui. La fel, dacă nu am fost suficient de clar, spune-mi.

   Multă baftă la aplicat!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: